Rózsaszín szemüveg nélkül is boldogan

Rózsaszín szemüveg nélkül is boldogan

Túlélő kézikönyv Asperger-szindrómásoknak

Személyes tapasztalataim, melyekkel sikerült kialakítanom egy jobb életet :)

2019. február 05. - Napi Aspie

Mindenkinek lehetnek rossz időszakai, ahogy nekem is. Egyenlőre még próbálom kiheverni. Nem vagyok egy érzéketlen robot, ahogy sokan gondolják az autistákról, bár az empátia szintemen tényleg lenne mit fejleszteni. Bár még vannak visszaesések, azért büszke vagyok magamra, hiszen végül is egy 6-7 évig tartó mély depressziós időszakból szedtem össze magam annyira, hogy már szinte teljes, boldog életet tudok élni. Ráadásul pár éve kialakult a Borderline személyiségzavar is nálam(akit érdekel mi az, olvasson utána, mert itt nem erről írnék), ami eléggé megrémített. Gondolom a sok trauma miatt, amit átéltem. Viszont örömmel merem kijelenteni, hogy úgy érzem ebből már kilábaló félben vagyok, és rengeteget javultam. :)

Ilyen kiborulásoknál sokszor gondolok arra, hogy fel kéne adnom a próbálkozást, hisz mindig ugyanott kötök ki, de aztán emlékeztetem magam, hogy ez nem igaz!! Ilyenkor van a legnagyobb szükségem arra, hogy betartsam a saját szabályaimat, amiket az évek során alakítottam ki - és az elmúlt fél évben, azóta -  mióta úgy nagyjából rendbe jöttem, tökéletesítettem. Hiszen mindig van kiút és igen is lehet kiegyensúlyozott, örömteli és teljes életet élni Asperger szindrómával!

Íme az általam összegyűjtött alappillérek ahhoz, hogy “másként”, problémákkal, fogyatékossággal, mentális zavarokkal küzdő személyek is képesek legyenek arra, hogy kielégítő, átlag életet élhessenek. Én is ezeket követem, és javasolni tudom csak más sorstársaimnak is. Nekem bevált! :)

  • Tudatosság

Nem véletlenül kezdem ezzel a ponttal! EZ az első és legfontosabb mind közül! Hosszú ideje hallgatom mindenkitől, aki elért valamit az életben, hogy legyek tudatos, de ezt sokáig félreértettem. Mindig valami ezoterikus humbugnak tartottam, mert jó néhány kamu “motivációs trainer” használja ezt a kifejezést nap, mint nap. Aztán egy olyan alkalommal, mikor épp úgy éreztem, hogy minden összeomlik körülöttem, leesett a tantusz. A tudatos élet lényege nem abból áll, hogy még attól is boldog légy, ha kutyakakiba lépsz, hanem abból, hogy elismerd és feldolgozd a kellemetlen helyzeteket is. Minden reggel úgy kelek, hogy tudatosítom magamban mik azok a feladatok, amiket a nap folyamán el kell végeznem, hogy jól legyek (edzés, rendes evés, pihenés, lazulás stb). Tudatosan töltök minden percet, kemény dolog mindent átgondoltan tenni, főleg, ha rengeteg berögződésünk van (mint nekem is). A következő szabályaim is ebből következnek, hiszen ahhoz, hogy azokat betartsam tudatosan kell élnem. Ez így lehet, hogy egy picit érthetetlenül hangzik, de hadd hozzak néhány példát, hogy világosabb legyen, mit is szeretnék átadni. A legjobb szemléltetésnek a határaink felmérését és betartását tudom hozni. Tehát, ha tisztában vagyok vele, hogy le tudok futni 10 km-t, a 10,1 km-nél pedig elkezdek hányni úgy kifulladok, már milliószor próbáltam feszegetni a dolgot, de újra és újra ez történt, akkor felfogom, hogy ennyi telik tőlem, és elfogadom, hogy az én képességeim itt kifújtak, majd tudatosan odafigyelve 10.00 km-nél megállok. Ugyanígy minden reggel tudatosan beveszem a vitamint- mert tisztában vagyok vele, hogy segít, megmosom a fogam, kikészítem a napi ennivalóm, számolom, hogy megfelelő időközönként egyek, elmegyek edzeni stb. Ezeket pedig rossz napjaimon is megteszem, hiába nincs kedvem, akkor is heti 3 alkalommal elvégzem a kiszabott sport adagot.

 

  • Tervezés és rendszer bevezetése

Az autisták számára különösen fontos a rendezettség és a szokások, mint már említettem máskor is. Jóval többet számít ez nekünk, mint az NT-knek. Ebben sem hittem sokáig, mikor mondták csak legyintettem. Viszont saját tapasztalatom alapján mondom, hogy a kiegyensúlyozottsághoz tényleg szükség van a napi/heti rendre. Magamtól kezdtem el az ún. Bullet Journal módszerrel foglalkozni, és eddig ez az első “naptár”, ami bevált számomra. Azóta mindent felírok; időpontokat, tervezetet és táplálkozási naplót is vezetek benne. Illetve az évi tervezők is jók lehetnek, mert színesek, kreatívak, mégis gyakorlatiasak.

Illetve ezen kívül a napirend bevezetése is fontos (amit úgyszintén leírok a füzetembe).Van amikor egy hétre megszervezek mindent, de van, hogy csak napokra. Sokat segít abban, hogy nyugodt legyek, mert előre tisztázom a programjaimat, terveimet.

 

  • Határok felmérése és betartása

Mint már feljebb is megemlítettem mindenkinek ismerni kell a határait ahhoz, hogy kiegyensúlyozott tudjon maradni, hiszen a spektrumon élőknek sajnos állandóan akadályokkal kell szembenézniük amúgy is. A határok ismereteivel pedig könnyebb elkerülni a magánéletben az olyan helyzeteket, amelyek feszültséget keltenek, illetve könnyebb eldönteni, milyen munkaterületet válasszunk magunknak. Például annak tudatában, hogy a fények és zajok zavarnak, tuti nem fogok elmenni egy discoba mixernek, vagy pultosnak (igen… megint nagyon kisarkítottam). Ahogy azok, akik kikészülnek pl a sárga színtől, nem mennek jegykezelőnek villamosra. :D Mindenki tapasztalja ki, meddig mehet el úgy, hogy még hátrányos helyzete ellenére is képes legyen jól érezni magát a bőrében, és valamelyest élvezni, amit csinál.

 

  • Képességek felmérése

Szerintem ez magától értetődő, ezért csak egy idézettel jönnék megint elő. Illetve ugyan azt tanácsolnám, mint a 4.-ik pontban. :)

“Mindenki zseni. De ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogy tud-e fára mászni, akkor egész életében hülyének fogja érezni magát” (Albert Einstein).

  • Sport, táplálkozás és egészséges életmód

A sport nem csak a testet szépíti meg, de a lelket is megnyugtatja. Legalább is én így vélem. Az egész gyógyulásom alapjai az edzésre épültek rá, így számomra fontos igen fontos, és hasznos tevékenység. A pszichológusom próbált régen is rábeszélni a mozgásra, de annyira magam alatt voltam, hogy nem törődtem vele, viszont amikor belevágtam elkezdtem egyre jobb kedvűvé és energikussá válni. Ezért kitartok e mellett és másnak is ajánlanám! Ezen felül persze pozitív életmódváltásra úgyszintén szükség lehet. Tehát odafigyelni az alvásra (minimum 7-8 óra), megfelelő táplálkozásra - akár dietetikus segítségét kérve, elég folyadékot fogyasztani, kerülni az alkoholt (és más kábító hatású szereket), fokozatosan elhagyni a rossz szokásokat. Persze mindez idő kérdése, ne légy türelmetlen, és ne akarj mindent egyszerre, mert akkor biztos feladod!  

 

  • Elfogadni a helyzetet és önmagad

Számomra ez a pont is elég evidens, azért kifejtem. :) Első lépésben tudatosítani kell magunkban a problémát, tehát ebben az esetben a spektrum zavart. Amit tulajdonképp nem is probléma, hanem egy másfajta agyműködés, állapot ahogy annó nekem elmagyarázták. Amennyiben ez megvan, el kell fogadni, és felmérni, hogy ezzel mit lehet kezdeni. Tisztázni a 3-4-es pontokat és azt a alapul véve, amink van, nekiállni építkezni. Miután sikerült elfogadni a helyzetet, hogy bizonyos dolgok nem, vagy csak nehezen mennek, e lehet kezdeni megtanulni ezzel élni, és kiaknázni a tehetséget, majd arra összpontosítani, amiben jó vagy. Valaki nem attól lesz több, vagy kevesebb, hogy NT-t, vagy aspie. Az autószerelő is ugyan annyira értékes ember, mint egy ügyvéd, vagy egy orvos, csak más területen! Itt az ideje elfogadni, ami vagy, és arra építeni!

 

  • Magadra szánni az időd

Ahelyett, hogy azzal szenvedsz, hogy megpróbálsz beilleszkedni, légy önmagad, és töltsd azzal a szabadidőd, amit élvezel. Mióta felhagytam azzal, hogy eljárok olyan eseményekre, amiktől kutyául leszek, csak azért, hogy “barátokat” szerezzek, és “ne maradjak ki az életből”, helyette pedig olyan dolgokkal foglalkozom, amit szeretek, sokkal jobb a hangulatom, és a feszültségtűrésem is nőtt. :)

 

  • Kitartás

Gondolom már rájöttetek, hogy odavagyok az idézetekért, szóval itt van még egy. ;)

 

“A lelkesedés diktálja az iramot de a kitartás éri el a célt.” (Dan Millman)

Bármilyen nehéz is néha, nem szabad feladni! Van, hogy én is úgy érzem, legszívesebben a kukába dobnám, amit eddig elértem, mert kényelmesebb a fenekemen ülni a kaksiban, mint keményen, vért izzadva megküzdeni minden áldott nap a sikerért! Kurva nehéz és fájdalmas magunkkal vívni a harcot, tudva, hogy ha csak egy percre is lankad a figyelmünk, vesztettünk. Viszont megéri, mert este úgy feküdhetünk le, hogy azt mondhatjuk “Kapja be a világ, én akkor is megcsináltam, hiába nem hitte el senki, hogy képes vagyok rá!”. Ez pedig irtó jó érzés! :)

 

  • Bátran segítséget kérni

Persze nekem sem biztos, hogy egyedül is sikerült volna így talpra állni. Tudom, azt szokták mondani, hogy a pszichiáter egy fizetett barát, illetve, aki pszichiáterhez jár az bolond és a többi finomság, de ez hülyeség. Néha kell az útmutatás, és szükség van külső segítségre! Azoknak, akik a szégyen miatt nem mennek el kezelésre, azoknak csak azt javasolnám, hogy ne érdekelje őket, ki mit mond! Különben sem írják rá senki fejére, hogy hol járt, vagy gyógyszert szed, vagy bármi egyéb. Viszont, ha nem jutsz el időben a megfelelő helyre, ahol támogatást kaphatsz, jóval nagyobb problémáid lehetnek, annál, hogy úgy hiszed ez gáz…

Lehet sok mindent rá lehet a “normális” emberekre is húzni, de azt tartsuk szem előtt, hogy annak ellenére a Autisták számára sok apróságnak tűnő tett kész hegyeket képes megmozgatni, míg egy neurotipikus max vállat von.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napiaspie.blog.hu/api/trackback/id/tr9414609794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leylandi 2019.02.05. 18:54:35

Szerintem Te nem vagy aspergeres, inkább pszichológus, és ez egy kísérlet :-)

Napi Aspie · http://napiaspie.blog.hu 2019.02.06. 09:50:11

@Leylandi: Köszi! :D Jó is volna! :) Nagy álmom, hogy egyszer autizmus specifikus pszichológus lehetek. Azért mégis jobban tud egy érintett segíteni a társain, mint valaki, aki csak egy könyv lapjairól tanult meg mindent. :D Talán majd egyszer sikerül is! Legyünk pozitívak. :)

Jakab.gipsz 2019.02.06. 17:39:39

@Leylandi:

Szerintem sincs semmi baja, csak túlzottan bele van feledkezve Önmagába. Javaslatom a következő: próbáld meg felfedezni az élet apró örömeit, pl. egy virág illatát, vagy egy vers szépségét, csak úgy lar pour lar, ne akard a saját határadat feszegetni, csak addig fuss amíg jól esik, csak akkor egyél, ha már nagy-nagyon éhes vagy, stb. Szerintem csak a rossz beidegződéseid foglya vagy.

Awenhai 2019.02.06. 21:15:27

Aspie, nagyon közel lehetsz ahhoz, hogy valóban segítő legyél, és tudd támogatni az autista, vagy az aspergeres embereket. Viszont lehetséges, hogy egy csöppet közelebb vagy a NT-khez, mint gondolnád. Nagyon komoly segítség lehet ez a bejegyzés bárkinek, aki akár aspergeres, akár csak maga alatt van. A Borderline személyiségzavar és a depresszió esetén nem merem ezt mondani, mert ők azért keményen feketének láthatják néha a helyzetet, amiben vannak.

Egyébként kérlek, nézd el nekem ezt a kötekedést, de sajnos, nekem is megvannak a hibáim. Az első mondatodban az egyenlőre szóból ki kéne venni az N-t, mert egyenlőre a számtanpéldát lehet hozni, ha jelenleg még jelentést szeretnél, akkor a megfelelő szó az egyelőre. Még egyszer elnézést a nyelvtannáciskodásért.

Amúgy az idézetek kimondottan igazak, most is tanultam belőlük valamit. Ezt is köszönöm neked.

2019.02.07. 01:16:17

Én ezt a blogot félreértettem. Először arra gondoltam, hogy ez egy fórum olyan rejtett, vagy öndiagnőzisos Aspergereseknek, mint te meg én, meg még aki hasonló öndiagnózissal rátalál, és mindenki elmondhatja a saját anamnézisét. Megismerve a többiek esetét, mindenki a saját életében hasznosítani tud belőle egy-két dolgot.

De aztán rájöttem, hogy ez egy végeláthatatlan, neverending monológ, ami csak és kizárólag rólad szól, amit időnként csak úgy kieresztesz magadból, és lényegében ez minden. Nem vagy kíváncsi másokra. De akkor minek blogolni?

Amúgy a magánvéleményem, hogy TE valójában nem vagy Asperegeres. Azt nem állítom, hogy nem küzdesz más pszichológiai problémával, de az tuti nem Asperger.

Én 67. évemet taposom, de az elmúlt 67 Asperegres évem alapján egyáltalán nem ismerek rád, mint hasonló agyi állapotban leledzőre. Inkább tartalak narcisztikus depressziós köldöknézőnek...

kolbybp 2019.02.07. 06:09:01

@Nyírjeslakó:
rad is kivancsiak vagyunk. irj magadrol te is, szivesen elolvassuk.

Alauda Arvensis 2019.02.07. 09:11:18

@Nyírjeslakó:
"De aztán rájöttem, hogy ez egy végeláthatatlan, neverending monológ, ami csak és kizárólag rólad szól, amit időnként csak úgy kieresztesz magadból, és lényegében ez minden. Nem vagy kíváncsi másokra. De akkor minek blogolni?"

Talán azért mert, egyrészt terápiás haszna van, ha kiírja magából, másrészt meg mások - mint például én - kíváncsiak rá, mivel nekik ez a betegség vagy állapot, nevezd, ahogy tetszik. eléggé egzotikusnak tűnik - persze pusztán annyira, mint más mentális problémák, melyeket nem szeretne megélni az ember, viszont megismerni igen.

"Amúgy a magánvéleményem, hogy TE valójában nem vagy Asperegeres. Azt nem állítom, hogy nem küzdesz más pszichológiai problémával, de az tuti nem Asperger."

Ez így önmagában eléggé csak kötözködésnek hangzik - még ha nem is annak szántad - amennyiben nem támasztod alá érvekkel. Pláne, hogy te magadat a kommented első felében öndiagnózisos aspergeresnek írod le, míg a blogírót a saját bevallása szerint szakember diagnosztizálta aspergerrel, márpedig, ha tényleg így van, akkor itt bizony te vagy az aki más pszichológia problémával küzd, illetve persze az is lehetséges, hogy egyszerűen csak egymástól távol esik az állapototok ezen a spektrum jellegű betegségen belül. Ha van kedved írd le, hogy te mit tapasztalsz meg "asperger"-ként és arra talán a blogíró is tudna reagálni.

2019.02.07. 09:29:59

@Alauda Arvensis: Jellemző a neverending "monológ"-figyelmetlenségre és a mások iránti érdektelenségre, hogy én nemrég bő 1 oldalnyi hosszban már leírtam az óvodától a nyugdíjig terjedő életszakaszomban tapasztalt Aspergeres tüneteimet, azzal zárva, hogy ezt az állapotot én előnyként (nem "bug", hanem "features" - mondják szoftveres berkekben) éltem meg, legalábbis a szakmámon belül. És ha újra születnék, újra Aspergeres szeretnék lenni. Te meg az imént azt írod, hogy ha gondolom, talán írjak magamról...

Alauda Arvensis 2019.02.07. 09:59:11

@Nyírjeslakó: Így már rémlik a hozzászólásod, amit olvastam ezen a blogon (és amit persze nem kapcsoltam hozzá a mostani kommentedhez, hiszen aligha tettem akkor bármiféle erőfeszítést a nickneved megjegyzésére), és az is, mintha te írtad volna azt, hogy hogyan szoktál a beszélgetőpartnereid hasába lyukat beszélni, amíg végig nem szoktad vezetni az általad logikusnak felépítettnek vélt gondolatmenetedet egy adott kérdésben, nem figyelve a partner visszajelzéseire, hiszen, ha jól emlékszem, ahogy magad is írtad némi öniróniával, hogy te kinyilatkoztatsz, nem pedig csak közölsz valamit. Önmagad írt jellemzésében (amire persze nem emlékszem szó szerint, csak körvonalaiban, nyugodtan ezt is a szememre vetheted) is ott látom tükröződni ugyanazt azt a másik véleményére oda nem figyelő monologizálásra való hajlamot, a másik visszajelzéseinek figyelmen kívül hagyását, amit a blogíró szemére vetsz, és ami, megjegyzem, pont, hogy az asperger egyik tünete a verbális kommunikáció során.

Alauda Arvensis 2019.02.07. 10:08:17

@Alauda Arvensis: "Önmagad írt jellemzésében"="Az önmagadról írt jellemzésben".

Ideje lenne már, hogy itt is lehetővé tegyék a kommentek utólagos szerkesztését, hogy tudjuk javítani az félregépelt szövegrészeket -.-

2019.02.07. 14:00:56

@Alauda Arvensis: Nem világos a számomra, hogy te vagy-é a blogtulajdonos, vagyis aki a blogot írja, vagy a blogoló fogadatlan prókátora vagy, esetleg a blogoló terapeutája. A bejegyzésem - szerintem értelemszerűen - a blogot írónak szólt. Amennyiben nem te vagy, nem neked. Úgy gondolom, hogy amikor éppen párbeszédet folytatok valakivel, egy kívülálló harmadik személy véleménye számomra nem releváns. Ezt nem sértő szándékkal írom, csak a tények rögzítése érdekében. Amúgy legyen szép napod.

Alauda Arvensis 2019.02.07. 14:30:30

@Nyírjeslakó: Egy blog alatti fórumon vagyunk, ahol, bármilyen meglepő, az emberek beszélgetni szoktak egymással, véleményt nyilvánítanak - akár a blogról, akár a többi kommentről - és reagálnak egymás megnyilvánulásaira - beszélgetnek. Itt ez a megszokott. Te egy elég negatív véleményt mondtál a blogról, én, akár csak egy másik kommentelő, reagáltam egy ellenvetéssel, jött néhány érv majd ellenérv, amiből ezek szerint most ilyen furcsa módon igyekszel kihátrálni, ami azért is meglepő, hiszen a mai nyitókommented áttételes módon arról is szólt, hogy beszélgessünk a betegségről, ismerjük meg egymás véleményét - hogy idézzelek. "Nem vagy kíváncsi másokra? Akkor minek blogolni". Lelked rajta. Neked is további szép napot.

Napi Aspie · http://napiaspie.blog.hu 2019.02.08. 11:08:48

@Nyírjeslakó: Rád kurvára nem vagyok kíváncsi mostantól! Ha ennyire zavar, hogy magamról írok, akkor nem kell olvasni! Ha pedig más is szeretne hasonlóan írni, gyerünk! Nem én írok egyedül ilyen blogot, más is megteheti! Ill nem fordumot indítottam, hanem blogot... forumnak ott az asperger.hu...

Katicanaploja 2019.02.08. 22:50:39

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra! Én gyerekkorom óta naplót írok. Nekem az segített és segít a mai napig is, hogy feldolgozzam a problémáimat vagyis egyszerűen kiírjam magamból. Éppen az életemet szedem össze a régi naplóimból a blogomban. A napló tényleg egy más műfaj. Nagyon jó, hogy ezt a módszert megtaláltad! Én végül olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy ilyen és sajnos súlyosabb diagnózisú gyermekekkel foglalkozhatok gyógypedagógusként. Örülök, hogy így próbálsz segíteni másokon! Minden jót kívánok Neked!

Napi Aspie · http://napiaspie.blog.hu 2019.02.11. 12:16:40

@Katicanaploja: Köszönöm! :) Követlek, jók az írásaid. :)
süti beállítások módosítása