Rózsaszín szemüveg nélkül is boldogan

Rózsaszín szemüveg nélkül is boldogan

Én és az Asperger

2019. január 22. - Napi Aspie

Úgy határoztam erőt veszek végre magamon és megosztom a világgal, hogy milyen is egy asperger-szindrómával élő nő élete. Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg hasonló (és talán hasznosabb) blog, weboldal létezik a témával kapcsolatban, amelyekkel én is sok mindenben tudok azonosulni, viszont egyik sem teljesen én vagyok. Mivel mind különbözőek vagyunk - csak úgy, mint az NT-k közt, köztünk is vannak különbségek- ezért a saját szemüvegemen át szeretném bemutatni egy Aspie mindennapjait, a pozitív és negatív élményeket egyaránt.

Főként a saját tapasztalataimat, élettörténetemet osztanám meg, de fogok írni alap, mindannyiunkat összekötő jellemzőkről is, melyek személytől függően hol kevésbé, hol élesebben mutatkoznak egy, a spektrumon lévő személy életében.


Számomra igen fontos a tudat, hogy azon szerencsések közt lehetek, akiknek bár sokszor megkeseríti az életét ez az eltérő tudatállapot, viszont rengeteg pozitívummal is jár; többek között azzal, hogy megkaptam a lehetőséget arra, hogy képes legyek írott formába összetetten, érthetően megosztani másokkal a tapasztalataimat. Ezért sokszor úgy érzem, az Asperger-szindróma számomra áldás és átok egyben.


Mivel, mint említettem, az autizmussal élők is különböznek egymástól, és nincs egy séma, amelyet mindannyiunkra rá lehetne húzni, így előre elmondom, hogy nem érdekelnek a vonatok, nem vagyok "kocka", és képes vagyok NT tulajdonságokat szimulálni egy bizonyos időn keresztül (ami sajnos nem elegendő, és hosszú távon megvisel, mert nagyon kell koncentrálnom).



Az autizmusnak nagyon sok előnye is van természetesen, ami úgyszintén egyénenként változó. Vannak matek, informatika, fizika, biológia és hasonló területeken zsenik, vannak olyanok, akiknek más területek okoznak könnyebbséget. Nekem a pozitívumok közt van az átlagnál nagyobb szókincsem, a gyors nyelvtanulási készség, és a humán tárgyak területén való jeleskedésem. Viszont rengeteg másban igen gyengén teljesítek; ilyenek például a reál tárgyak, a logikai feladatok és társaik.


Természetesen azt is fontos tudni, hogy nem minden aspie kiemelkedő tehetség (köztük én sem), de a saját érdeklődési körükben nagyon tanultak, még ha az éppen csak arra korlátozódik, hogy fejből tudják az ország összes buszának menetrendjét (találkoztam ilyennel).

A hátrányokról egyelőre többet tudok, mivel eddig sajnos azok jobban megnyilvánultak az életemben. Most tanulok velük együtt élni.


Mik is ezek? Főként a szociális képességek hiánya. Én például rengeteg sémát eltanultam már, annak köszönhetően, hogy rengeteget olvasok és filmezek, tisztában vagyok azzal, mi az, ami tiszteletlenség, hogy illik társaságban viselkedni stb. Viszont sokszor úgy érzem, ez még nem elég. Hiába vagyok képes elbeszélgetni emberekkel, valamiért mégis furcsának találnak, és hosszabb társalgások alatt kibukik, hogy más vagyok, amit persze nem értek miért, hiszen lemásoltam teljesen a mintákat, amiket láttam. És mégis... ha más mond viccet, nevetnek, ha én próbálkozom hasonlóval, néma csend a válasz...


Ezen felül említést érdemel a hátrányk közé tartozó szenzorosság, túltelítődés, meltdown és hasonló autisztikus karakterisztikák.


Kevésbé feltűnő hátrány lehet a stimmelés is, azaz "babrálás", ami annyit takar, hogy az aspergeres személy különféle motorikus mozgásokat végez a stressz levezetésének érdekében. Ilyen például a tárgyakkal való babrálás, fészkelődés, "repkedés", hangok kiadása, hintázás, és egyéb tevékenységek.


Mivel most csak egy összefoglalót szerettem volna elétek tárni, ezért úgy vélem jelenleg ennyivel lezárom ezt a fejezetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://napiaspie.blog.hu/api/trackback/id/tr7414582504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.23. 06:38:51

Alapvetően a tapasztalat fontos: ha az ember sokszor látja az egészséges többség szokásait, megszokja lassan. S bár továbbra se látjuk semmi értelmét az adott szokásnak, igyekszünk beleszokni mi is.

Alapvetően jobb az túlzott utánzásnál az alulteljesítés. Az előbbiből sokkal több baj lehet.

De még ma is, 51 évesen, simán beleesek hibákba. Előző munkahelyemen egy kolléganő vörösről szőkére festette magát, majd jön be boldogan, s kérdezi "na, milyen lett?". Én meg aspisan nem vettem észre, hogy ez nem igazi kérdés, amire választ kell adni, hanem kérdés formájú kijelentés, mint a "hogy vagy?". Aztán látva a csaj döbbent tekintetét jöttem rá, hogy nem kellett volna részletesen kifejtenem, hogy jobban állt neki a vörös szín.

8CyB4 2019.01.23. 06:41:45

(Azt tennem hozza, hogy egesznap eljatszani a neurotipikus semakat es mintakat iszonyatosan lefaraszt es faradtan rettentoen kiszolgaltotta valsz egy olyan tarsadalomban amelyik mar azt is nehezen kezeli ha az oltozkodesed picit is elter az atlagtol)

$pi$ 2019.01.23. 07:00:59

"Nekem a pozitívumok közt van az átlagnál nagyobb szókincsem,a gyors nyelvtanulási készségem "

"A hátrányokról egyenlőre többet tudok"

A szó, amit kerestél az "egyelőre", nem az "egyenlőre". Amúgy miből gondolod, hogy az átlagosnál nagyobb lenne a szókincsed?

8CyB4 2019.01.23. 07:13:12

@$pi$: A disgrafia es a dislexia is jellemzo a spektrumon elok kozott de
az egyszeru typok meg az allisztikus embereket is utolerik nap mint nap. Igazan kedves ahogy kapasbol elo peldat hozol arra mitol nehez szamunkra koztetek elni :/

Beowulf... 2019.01.23. 07:31:06

@$pi$: gratulálok, hogy sikerült levonnod a lényeget: jöhetsz nyelvtantanárt játszani hívatlanul, nulla hozzáadott értékkel. Miért nem mész el egy iskolába tanítani? Pedagógushiány van. Ott kiélhetnéd magad és még pénzt is kapál érte.

Beowulf... 2019.01.23. 07:34:19

@8CyB4: engedd el a trollt, minden hülyéhez úgyis lehetetlen - és nem is kell - alkalmazkodni. :-)

szepipiktor 2019.01.23. 07:56:05

Nagyon örülök ennek az írásnak!
Annak, hogy leírtad, elmondtad.
te is utalsz rá, hogy ez neked és "sorstársaidnak" mekkora probléma ez.
Kérlek, hogy folytasd a blogodat, reméljük az indexesek is ki fogják tenni az írásaidat.
És peóbálj meg nem foglalkozni a $pi$-féle bunkókkal.

Alauda Arvensis 2019.01.23. 08:21:48

Igen, a diszgráfia tényleg feltűnő a blogban a rengeteg elütés, és durva helyesírási hibák miatt, de ez miatt kötözködni butaság, az író meg ne vegye magára, folytassa csak további cikkekkel, én is kíváncsi vagyok milyen lehet aspergeresként megélni a mindennapokat. Az, hogy a vicceiden nem nevetnek, vagy hogy a betanult minták ellenére sem vagy képes simulékonyan működni egy társaságban, az meg az miatt lehet, hogy bizonyos a kommunikációt kísérő jelzések, mint a hanghordozás, mimika, akaratlan mozgások, testtartás nehezebben kontrollálhatóak folyamatosan olyan módon, hogy azok a társadalmi elvárásnak megfelelően összhangban legyenek a mondanivalóval - lehet, hogy te az a fajta vagy aki fahangon mondod el a viccet, vagy épp ellenkezően szinte, énekelve affektálsz vagy más módon töröd meg a normákat. Ezekről pl írhatnál, hogy szerinted mik azok viselkedési jellegzetességek, amik elriasztják az átlagot, amivel kitűnsz, amit nem tudsz levetkőzni, vagy ha nem tudod megfogni, akkor érdemes lenne megkérdezni valakit a környezetedből, hogy lásd mik a visszajelzései (bár ezt már szinte biztos, hogy megtetted.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.23. 09:15:40

@8CyB4:

Mivel úgyis furcsának fog találni az egészséges többség, egy eleve kívül maradok. Ez a legbiztosabb.

MINDIG minden társaságban legkésőbb 3 héten belül én lettem a kívülálló, kiskoromtól. Aztán amikor megtudtam, hogy aspergeres vagyok, megnyugodtam, mert legalább megértettem miért van ez.

szellemkor 2019.01.23. 09:20:18

@$pi$: Biztosan arra is van egy pszichológiai diagnózis, aki a témától teljesen függetlenül szükségét érzi hogy belerúgjon egy számára ismeretlen posztolóba, és kioktassa. Nekem van rá kategóriám, de az nem szalonképes jelző.

szepipiktor 2019.01.23. 09:29:58

@Alauda Arvensis:
Igazad van, de szerintem a jó blogokban a szerző úgy adja át a mondandóját, ahogy a kocsmában vagy egy kávé mellett tenné,azaz nincs tudományos stílus stb.
Mert akkor az valódi gondolatokat takar és nem valami kinyilatkoztatást.
A kocsmában, a kávézás közben a kimondott szó nem visszavonható, azt nem lehet korrektúrázni, "átfogalmazni" - valójában a közlő emberi értékét is megmutatja.
Sokkal zavaróbb a profik, az itteni bérbloggerek precíz anyagaiban a mondanivaló hiánya, a soksületlenség, pedig azt pénzért követik el.
Én észre sem vettem a felsoroltakat, mert a monandója a szerzőnek lekötött! Más helyeken az első monadtok uttán befejezem és azonnal "belekötök" a nyelvi bűnözőbe.

szepipiktor 2019.01.23. 09:35:38

@MAXVAL bircaman közíró:
Tudod ehhez nem kell éritettnek lenni, elég ma az individualista világkép, az, ha nem állsz be a sorba, ha van saját véleményed.
A egyéniség mindig zavaró a átlagtömeg számára, nem foglalkoznak, hogy az egy egészségügyi ok miatt vagy egyszerű emberi tulajdonság miatt van, idegen, nem érthető, zavaró!
Veled is soikat vitázunk más helyeken, mert én szándékosan foglalok el a többséggel szemben egy semleges álláspontot és valóban élvezem az így kialakuló vitákat.
Nem tudom, hogy a szerzőt hogyan érinti a PC elv, de szerintem a kimondott egyenes beszéd ezt a mai trendet is alapból sértheti, pedig az ő viselkedését kellene normálisnak tekinteni!
Ezért alap a South Park, a Modern család is, mert rombolja a középszerű álszent tömeget.
Ezért érzem, hogy a szerző és társainak a napjai mennyire kegyetlenek lehetnek. Miközben ő maguk képviselik a heléyes álláspontot, csak a többségnek kellene "alkalmazkodnia" ehhez".

Zhodiák 2019.01.23. 09:41:25

Kedves Szerző!

Örülök az írásodnak, mivel nekem egy 8 éves Aspergeres fiam van (és nem, őt sem érdeklik a vonatok :) ).
Nagyon sokat gondolok arra, hogy vajon mi lesz vele, ha már felnőtt lesz, ha egyedül kell boldogulnia egy olyan világban, ahol mindenki furának tartja.
Mert ami kiskorában cuki volt, az most már kezd ciki lenni. És nem érti, ő sem érti, hogy azokon a dolgokon, amin eddig mosolyogtak, most már miért nem teszik? Miért baj az, ha önként elszeparálódik és nem akar senkivel sem érintkezni az osztályban.
Ami meg a vicc mesélést illeti, ne aggódj, nagyon sokan nem tudnak viccet mesélni, ez nem auti specifikus dolog. :)
Csak így tovább, én szívesen olvasnék még a gondoloataidról érzéseidről. :)

újnickreg 2019.01.23. 10:08:01

Most, hogy olvastam a bejegyzést - és néhány hozzászólást - gyanús, hogy én is aspergeres vagyok :-) de komolyan...
Köszi, hogy írtál, foglak még olvasni!

Beowulf... 2019.01.23. 10:13:07

Szia! Majd folytasd az írást ha van kedved, nekem is sokat segítene a "gyereknevelésben". :-)

samo541 2019.01.23. 10:17:07

Érdekes írás, engem mindig is foglalkoztatott, hogy miként látja a világot, miként éli meg a mindennapokat valaki egy ilyen helyzetben, állapotban. Szívesen olvasnám, ha kibontanád kicsit jobban, hogy egy adott szituációban milyen érzések és gondolatok mozognak benned. A viccmesélős példánál maradva, akár az egész eseményláncolatot jó lenne olvasni. Milyen helyen, milyen társaságban, milyen vicc; így bele tudnám képzelni magam, hogy bennem milyen érzés ébredt volna, és ha emellé leírod a te érzéseid, akkor segítene, hogy hogyan kezeljek adott esetben egy ilyen történést.
Másik javaslatom a szakkifejezések és rövidítések magyarázata lenne. NT?.... "szenzorosság, túltelítődés, meltdown és hasonló autisztikus karakterisztikák"?.... "jellemző a spektrumon élők között de az egyszerű typok még az allisztikus embereket is utolérik nap mint nap"?....
Lehet, én nem vagyok csak elég jártas a témában, de ha szótáraznom kell közben, akkor az elvesz az élményből.
Szóval csak biztatni tudlak a folytatásra :)

Egy Hun Hunniából 2019.01.23. 10:27:59

@Beowulf...: Mindíg/máskor is a hülyéket véded meg?
Alma és körte vs. egyelőre és egyenlőre
Mondjuk akinek a magyar nem az anyanyelve, annál gyakran kilóg a lóláb! Evvan.

samo541 2019.01.23. 10:34:56

@Egy Hun Hunniából: "Mindíg"??? :D Mindig! Szóval néha a legjobbak is hibáznak ;)

Napi Aspie · http://napiaspie.blog.hu 2019.01.23. 11:23:16

Sziasztok! Először is hálásan köszönöm az érdeklődést és a sok kommentet! :) Mikor megnyitottam a blogom el se hittem. :D Igazán sok erőt adtok a folytatáshoz! Igyekszem mindenkinek mihamarabb reagálni és megosztani a következő témámat is! :) Még egyszer köszönöm! :))))

Mancilla Pectoralis 2019.01.23. 11:27:17

@Beowulf...: Isten ments,hogy pedagógusnak menjen... Szerintem jó írás volt, és mivel én ADHD vagyok(és sz@r helyesíró)így nem a külalakot nézem,hanem a tartalmat. Az pedig okés volt. Őszintén szólva szerintem kevés ember van,akire ne lehetne valamilyen diagnózist felállítani(még a nyelvtannácikra is van biztosan...)

Zhodiák 2019.01.23. 12:01:28

@samo541:
NT: neuro tipikus, ergo aki nem (diagnosztizált) autista
Meltdown: akkor szokták ezt használni, mikor az auti gyerek (vagy felnőtt) "összeomlik", idegileg túltelítődik, semmi sem jó, nem tud kommunikálni, nem tud magáról,hisztizik, üvöltözik, sír, irányíthatatlan - vagy ezek kombinációja
Szenzoros túltelítődés: ha túl sok inger (hang, fény, szag, stb) hatására idegileg szintén túltelítődik (gyakori jelenet, mikor egy auti gyerek a két kezével a két fülét ütögeti, így próbálvány egyrészt lenyugtatni magát, másrészt kizárni a külvilágot)
Spektrum: az autizmus nem betegség, hanem egy spektrum zavar. Ez azt jelenti, hogy a spektrumon bárhol elhelyezkedhetnek. Az egészen enyhe érintettségtől a súlyos, akár értelmi fogyatékossági szintig. Az Asperger szindrómások is autisták, csak ők általában a spektrum elején helyezkednek el, tehát enyhébb az érintettségük valamelyik területen.
Autisztikus terület: a diagnózis felállításához három területnek kell érintettnek lennie: a kommunikácó, a társas kapcsolatok és a szemkontaktus.

Remélem, nem hagytam ki semmit. :)
Nem vagyok szakember, szóval ha nem teljesen szakszerű a megfogalmazás, elnézést. Mivel a fiam érintett, ezért már eléggé sikerült elmélyednem a témában. :)

nyuszko 2019.01.23. 12:20:25

Nagyon jó írás! Köszi, hogy megosztod az érzéseidet és gondolataidat! Nekem a párom nem diagnosztizált de elég nagy eséllyel aspergeres, rengeteg tünetet mutat. A családban van egy kisfiú is akiről kiderült. Arról tudnál írni esetleg, hogy hova érdemes menni diagnosztizálni? Mondjuk attól még ugyanolyan lesz :) De ahogy egy előttem író mondta, lehet hogy egyfajta magyarázat neki is meg a többiek felé, ha tudják, hogy miért fura, pl. miért tér vissza jóval korábbi beszélgetés szálra mikor már mindenki túllépett rajta stb. Szerencse, hogy a munkahelyein ő be tudott illeszkedni, mert elfogadó közegre talált eddig mindig.

exterminador 2019.01.23. 12:21:40

Alighanem én is diagnosztizálatlan aspergeres vagyok.

2019.01.23. 12:38:40

Nekem furcsa ez az egész, aki ennyire tűpontosan ismeri az állapotát és a hiányosságait, attól hiteltelenül hat, hogy neki ilyen problémái vannak, hiszen elvileg teljesen tudatában van annak, hogy hol vannak a szociális problémái, ergo semmiben nem különbözik attól, aki szintén tudja, de nem alkalmazza/pótolja, utóbbiakat pedig egyszerűen bunkónak szoktuk hívni. Szóval aki ennyire képben van, attól nem hiszem el, hogy igazából nincs képben. Ez ugyanaz, mint a magát rémesen introvertáltnak beállító blogger, aki fossa a szót és mindenről van valami közlendője, az is egy büdös nagy kamu volt.
@MAXVAL bircaman közíró: te meg nem aspergeres vagy, hanem szimplán egy határnagy bunkó paraszt fizetett provokátor és bértroll. A te bajod legfeljebb az, hogy görény vagy.

Alauda Arvensis 2019.01.23. 12:50:05

@exterminador: Azért ezt érdemes egy szakemberrel megvizsgáltatni, mielőtt még bekategorizálnátok magatokat aspergeresnek. Én például elég erősen introvertált vagyok, és így jópár az aspergereseknek tulajdonítható vonás is megtalálható bennem, ami miatt pl ez az online teszt psychcentral.com/quizzes/autism-test/ hamisan 30 pontos eredménnyel asperger gyanúsnak mutat, miközben tisztában vagyok vele, hogy nem vagyok az, mivel ha szükséges és megerőltetem magam nincs gondom azzal, hogy kommunikáljak másokkal, hogy kapcsolatokat építsek ki, hogy beilleszkedjek valahova. A tesztet, amúgy csak most a cikk apropóján kerestem meg és töltöttem ki, de megerősítette azt a korábban is bennem élő gyanút (és talán olvastam is valahol már), hogy az introvertál személyiség az autisztikus spektrum leggyengébb megjelenési formája, ami azért közel nem okoz akkora problémát. Persze ez csak egy teória részemről, amit egy szakember lehet h kinevetne - érdekelne mondjuk, hogy egy aspergeres lehet e extrovertált.

Treff Bubi 2019.01.23. 12:51:06

A spektrum zavar pontosan miért külön fogalom? Pl. akkor a diabétesz sem klasszikus értelemben vett betegség?

Egyébként a Parks & recreaction sorozatból April is aspergeres?

Napi Aspie · http://napiaspie.blog.hu 2019.01.23. 12:52:01

@Kolompár Magneto: 1. Nem azért vagyok itt, hogy másnak megfelelve mutogassam a bizonyítványom 2. Nekem tetszett @MAXVAL bircaman közíró hozzászólása és köszönöm neki 3. Az, hogy tudsz egy problémáról, nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is tudod oldani... a hal se fog repülni, attól, hogy tudja, hogy ez hátránya, és én sem akarok más lenni, ami ellen tudok, teszek, de ilyen vagyok és maradok is. 4. Mivel írónak szerettem volna menni, persze, hogy itt fosom a szót, de könyörgöm, ez egy blog, és nem a való élet. Könnyű így kommunikálni, mikor nem kell azonnal reagálni/publikálni és miegyebek, ez teljesen más. Tisztában vagyok vele, hogy bár írásban igen jól produkálok, sajnos szóban annyira nem... de igyekszem... ja és csak, hogy tudd Magneto nem Kolompár, hanem Eric Magnus Lensherr, szóval szerintem kettőnk közül te kamuzol. ;)

Alauda Arvensis 2019.01.23. 12:55:31

@Kolompár Magneto: Nem tudom miből gondolod, hogy az introvertáltság azzal jár, hogy az ember írásban is szűkszavú, sőt épp ellenkezőleg, az introvertáltak szívesebben fejezik magukat írásban, mint élőszóban. Ezt nem az általad említett bloggerre mondom, mivel nem tudom nincs kire célzol.

Napi Aspie · http://napiaspie.blog.hu 2019.01.23. 13:04:33

@8CyB4:
@$pi$: javítva a hiba, hogy örülj! :D Onnan tudom, hogy magyarból és idegen nyelvekből is rengeteg szókincs versenyen vettem részt kb 15 éven át, és mindig nyertem. :D Amúgy mindenkinek, aki megvédett, köszönetem! :)
A kérdezőknek, aki a kivizsgálásról érdeklődtek, én az AUTIZMUS ALAPÍTVÁNYT ajánlanám, nagyon kedvesek és nekik tényleg komoly tapasztalatuk van a témában. :) Magunkat tényleg nem jó diagnosztizálni, mert csak bepánikol tőle az ember (én legalább is tuti), inkább bízzuk a szakemberekre. Persze olvasgatni lehet a témában, hátha valaki így ébred rá, hogy hova tartozik, és időben felkeresheti a megfelelő helyet, ahol segítenek.
Kedves @Zhodiák köszönöm a hozzászólást! Elnézést a hülye szakzsargonért, igyekszem érthetőbben fogalmazni, és majd próbálok összeállítani egy szótárat is. :)
Remélem nem hagytam ki senkit, ha igen, nyugodtan reklamáljatok!

Napi Aspie · http://napiaspie.blog.hu 2019.01.23. 13:06:25

@Treff Bubi: A diabéteszhez nem értek, szerencsére, szóval ehhez nem tudok mit mondani. Az említett sorozatot pedig nem ismerem, de ígérem most már akkor rákeresek.

aaeronika 2019.01.23. 13:17:44

Asperger szindrómás a barátom, az ilyen és az ehhez hasonló cikkek nagyon sokat segítenek, hogy megértsem őt, hogy kicsit jobban átlássam a világát. Köszi, hogy írsz!

2019.01.23. 13:17:55

Szeréntem az emberiség 90+%-ára ráfogható egy ilyen....mint amikor véletlenül bemégy a diliházba, de ki kár nem engednek, "a beteg azt képzeli, hogy egészséges, még egy széket is a falhoz vágott, amikor jöttünk a kényszerzubbonnyal, szerintünk köz- és önveszélyes is"

dr. mesterséges színezék 2019.01.23. 13:39:41

@szepipiktor: Olyasmi.
A konformizmus mindig érték volt.
A konformizmus sosem volt érték.

dr. mesterséges színezék 2019.01.23. 13:55:38

@Zhodiák: Amikor óvodába ment a fiam, ő volt a cukiság netovábbja a kar számára: szókincs, képesség és bátorság a megszólaláshoz; naponta ajnározták. Aztán 1-2 év múlva ez átalakult a "beszédfegyelem hiánya" jellemzéssé, +1 évig óvodában parkoltatássá.

Most a suliban halljuk minden szülői értekezletem, hogy mindent IS jobban tud, és soha nem rejti véka alá; párhuzamos órákat tart akárhány "otthon megbeszéljük" eset után is. Nem tudom, hogy a pszichológiában részben végzettségéből részben hobbiból járatos nejem levonta-e a következtetéseket, csak mentális szőnyeg alá söpri, hogy ne kelljen pánikolnia, vagy nem sejt semmit (erősen valószínűtlen), de valószínűleg volna mit sejtenie.

Viszont a kölök az általa ismert szókinccsel úgy kommunikál idegen nyelven tetszőleges környezetben tetszőleges korcsoporttal, ahogy átlagos magyar egész életében nem fog. Egy percig sem tartok attól, hogy nem meg fogja találni a világnak azt a szegletét, ahol pont rá van szükség. Csak a világ többi részétől óvja meg az ég! Meg a világ többi részét tőle.

Beowulf... 2019.01.23. 14:02:33

@Egy Hun Hunniából: valamit nagyon félreolvastál. Egy szóval sem védtelek téged.

dr. mesterséges színezék 2019.01.23. 14:05:08

@Kolompár Magneto:
Vegyünk egy elég egyszerű képletet, ami elég távoli példa, de azért megmarad a mentális, pszichikai témakörön belül!

Attól, hogy felfogod, hogy depressziós vagy, és meg tudod fogalmazni, hogy milyen jelek mutatják, hogy az vagy: még nem leszel nem-depressziós.
Megfordítva: attól, hogy depressziós vagy, még képes leszel felfogni az állapotodat, ha segíteni rajta (valószínűleg) nem is.

dr. mesterséges színezék 2019.01.23. 14:14:53

@Alauda Arvensis: " Nem tudom miből gondolod, hogy az introvertáltság azzal jár, hogy az ember írásban is szűkszavú, sőt épp ellenkezőleg,"

Pontosan. Rólam azt szokás feltételezni, hogy fosom a szót.
Pedig az a képlet, hogy ha valamiről van kedvem írni, akkor megfogalmazom, hogy (reményeim szerint) érthető is legyen. Ez olykor látszólag (főleg olyan korban, amikor egy kommentárban több az emoji, mint az emberi szó) bőven szövegezés. Az nem látszik, hogy hányszor nincs elég jól kialakult véleményem vagy csak kedvem bármit hozzászólni.
Egy a társaságban ugyanilyen arányokkal máris megfordul az igazság képe.

Zhodiák 2019.01.23. 14:23:07

@Alauda Arvensis: Lehet. A fiam kb egy hónapja kapta meg az előző tanárától, hogy ő tuti nem lehet autista, mert azok mind introvertáltak. A fiam meg szereti a dráma foglalkozásokat, énekelni és szerepelni (persze, nem nyilvánosság előtt, de a próbákon igen).
Szeret emberek között lenni, de a saját korosztályát nem bírja elviselni, de a felnőttek között jól érzi magát.
Szóval ők is nagyon sokfélék.

ElPadre 2019.01.23. 14:40:44

@Napi Aspie: tényleg nagyon jól írsz, és látom is a szókincset. a helyesírási hibákat diszgráfiára fogom, mert amúgy érdekes, atipikus hibákat vétesz (pl sok a feleslegesen duplázott mássalhangzó). ez nem kritika, csak megfigyelés.

hogy azért legyen egy pici kritika: van pár "szakkifejezés" (pl. NT), amit jó lenne, ha kifejtenél, hogy teljesen értsük, miről beszélsz (a gist megvan, de azért jó lenne konkrétan tudni).

Zhodiák 2019.01.23. 14:50:25

@dr. mesterséges színezék:
"Egy percig sem tartok attól, hogy nem meg fogja találni a világnak azt a szegletét, ahol pont rá van szükség. Csak a világ többi részétől óvja meg az ég! "

Tökéletesen egyetértek veled. :)

kalandfereg 2019.01.23. 16:22:40

@$pi$:
Az emberek minimum 75%-a egyenlőrét is egyelőre helyett, de én pl. szinte sose érzem, hogy edukálnom kellene emiatt.
De ha meg már igen, nem a megfelelő helyet találtad meg.

exterminador 2019.01.23. 16:52:14

@Alauda Arvensis: én szó szerint képtelen vagyok a kapcsolatteremtésre. Bárkivel. Ez jóval több, mint egyszerű introvertáltság. Persze jól jönne az a szakember.

dukeekud 2019.01.23. 17:11:08

" Hiába vagyok képes elbeszélgetni emberekkel, valamiért mégis furcsának találnak, és hosszabb társalgások alatt kibukik, hogy más vagyok, amit persze nem értek miért, hiszen lemásoltam teljesen a mintákat, amiket láttam. "

Erdekes lenne a gyakorlatban hallani, mert igy csak talalgatni lehet, de gondolom az lehet a fura, hogy nem erzekeled a valodi szituaciot, a mimikat, kezmozdulatot, hangsulyozast, es a megatanult viselkedesi mintakat, nem osztonosen, hanem tudatosan, nem kelleoen pontosan hasznalod. Nem megfelelo az intenzitas az idozites, vagy eleve felreerted.

Peldaul van olyan, hogy beszelgetes kozben, elkapsz egy szemvillanast, vagy barmi hasonlo aprosagot, ami hatassal van rad, feltunnek ilyennek ?
Mert szerintem ezen mulik, hogy az ember benne van egy szituacioban, amit folyamatosan felig tudatosan, ezeken az apro jeleken keresztul (legzes, testmozgas,hangsuly, arc mimika) minden szazad masodpercben osztonosen erzekel, es arra folyamatosan reagal, alkalmazkodik,
Csak feltetelezem, hogy talan ez hianyozhat.

Amugy meg ha olyan a helyzet, akkor neha meg kene kerdezni, hogy konkretan mi az amit zavaronak talaltak.

dukeekud 2019.01.23. 17:35:55

@8CyB4: ". Igazan kedves ahogy kapasbol elo peldat hozol arra mitol nehez szamunkra koztetek elni :/ "

Kikerultel az index cimlapra, vagyis az index Bkozepbe, a melyvizbe. Es a napi szinte o1g -ezni, es "tetves mocskos kecskebaszo simogato hazaarulo Sorosberenc"- ezo (ebbe en is elol jarok, csak mas nick-en) KEMENYMAG reagal a blogodra. :)))

Ugyhogy jelen esetben, nem biztos hogy veled van a problema ha nem ugy reagalnak rad ahogy remeled. :)))

Ne lepodj meg, meg lehet hogy itt is eljutunk a hazaarulo libsi sorosberencezesig, mert ugyan azokat a nick- eket latom mint a b1 blogon. :)))))))))))))

2019.01.23. 17:53:11

Én 67 éves villamosmérnök vagyok. Saját megítélésem szerint jól kompenzált, közepes fokú Aspergeres tünetekkel, amik már óvodában jelentkeztek. Óvodás koromban ez leginkább abban nyilvánult meg, hogy elvonultam a közösségtől, és a gyerekseregtől a lehető legnagyobb távolságban csendesen szemlélődtem, mint egy görög filozófus. Nem voltam én barátságtalan a kis társaimmal, sőt, jól elvoltam velük: 24 óránként kb. 5 percig. Utána lemerült az elemem, és szerettem őket 10m-es körön kívül látni. Az óvoda nagyon kedvesen eltanácsolt: megbeszélték apámmal és VELEM, hogy mind az óvodának, mind nekem az volna a legjobb, ha elválnánk egymástól. Érdekes módon, sem az általános iskolában, sem a Technikumban, sem a Műszak Egyetemen az Asperger nem okozott problémát: kicsit mufurc magának valónak tartottak, introvertáltnak, de ez nem volt konfliktus forrás. Mondjuk, nem jártam házibulikra meg koncertek, meg az IFI parkba sem. A mérnöki munkámban meg egyenesen HASZNOSNAK ítéltem meg az Aspergert, sokkal precízebb voltam, mint a mérnökök úgy általában, de az ebben a szakmában nem feltűnő és főleg nem ártalmas. A társasági kommunikációban sem gátolt túlzottan. Nagyon érdekesen jelentkezett: én simán ki mertem állni egy színpadra, pódiumra, hogy akár 300 embernek tartsak előadást (vagy verset mondjak), ugyanakkor, még a mai napig is, ha látom, hogy a lift előtt áll valaki, továbbsétálok, hogy a liftben egyedül mehessek fel, és senkivel se kelljen szót váltanom. Ahol az Asperger problémát jelentett: velem nagyon nehéz beszélgetni, mégpedig amiatt mert 1.) mindig nekem van igazam (ez akkor is rémisztő és riasztó, ha TÉNYLEG így van...) 2.) Mindenkit halálra beszélek, mert én csak célirányosan, egy tétel bizonyítása érdekében vagyok képes "beszélgetni" (olyan laza, kötetlen, CÉLTALAN csevegésre alkalmatlan vagyok, mint ahogy pl. a barátnők beülnek egy cukrászdába és eldumcsiznak), én felállítok egy zárt logikai láncolatot, annak megfelelően haladok a beszélgetésben (kinyilatkoztatásban?), nemigen engedek beleszólást, kitérek a bizonyítandó tételt erősítendő analógiákra, majd, amikor a logikai láncom végén eljutok oda, hogy Q.E.D., vagyishogy "Quod erat demonstrandum", addig a beszélgetőpartneremnél már rég elszakadt a cérna. Amúgy meg az ellevélemény azért nem érdekelt, hiszen, ha a végére értem a zárt logikai láncomnak, akkor minden tudományosan bizonyítva lett, hogy is lehetne valakinek ellenvéleménye?
Ez volt a maximális konfliktus, amit az Asperger okozott.

Ha újra születnék, és választhatnék, hogy "egészségesnek" szülessek újra, vagy újra ILYEN FOKÚ Aspergerrel, aivel egy életet leéltem akkor az Aspergert választanám. Én - szubjektíve - több előnyét éreztem, mint hátrányát.
Nyilván, ez a súlyos Aspergereseknél nem így van, lehet, hogy számukra ez tragédia.

Beer Monster 2019.01.23. 18:19:21

Sokan hiányolták már az írásból a részleteket, nem véletlenül. Nyilván egy autista esetén nem lepődünk meg, ha kizárólag saját szemszögből ír, hiszen épp ebből nem tud kilépni. Másnak persze nem mond semmit, hogy lemásolta a mintákat. Minden ember mintákat másolva tanul. Valójában azt volna értelme leírni, hogy miért nem válnak ezek természetessé. Mik azok a minták, amiket csak utánozni tud/kénytelen? Ugyanez a viccmesélés kapcsán. Azt tudjuk, hogy egy viccen miért nevetünk. Abból az információmorzsából viszont, hogy egy viccen nem nevettek, az ég világon nem jutunk semmilyen következtetésre. A konkrét vicc, vagy a konkrét előadásmód mondana valamit.

2019.01.23. 18:52:31

@8CyB4: Az egyelőre és egyenlőre összekeverése nem typo, hanem arra utal, hogy az illető nem ismeri (fel) e két szó megkonstruálásának logikáját, gyakori hiba a neurotipikusoknál (is).

lobaszopiatej 2019.01.23. 19:23:43

Soha nem értettem, miért különböztetik meg az aspergert, amit tüneteknek leírnak, az bőven normális keretek között van.
Nem nevetnek a humorodon? Izlések és pofonok.
Engem is untat a céltalan teátrális cseverészés, számomra meg az a hülye aki azt csinálja, mint pl a politikusok. Nekik lenne helyük a bolondok házában, nem a posztolónak.
Az autizmus persze már más tészta.

Almaecet 2019.01.23. 19:49:53

@Napi Aspie: Szeretném megkérdezni, hogy hol és mikor rendeznek szókincsversenyeket?
Szívesen versenyeztem annak idején tantárgyakból is, kvízekben is jól szerepeltem, de szókincsversenyről - őszinte sajnálatomra - nem hallottam.
A másik, amit nehezen értek, hogy miért érzik sokan bántónak, ha valaki helyesírási hibát javít? Létezik egy kisebbség, akiket ezek a hibák kifejezetten zavarnak (mint egy autistát más ingerek), nekik meg kéne húzni magukat?
Amúgy biztatlak, hogy írj még a nehézségeidről, konkrét esetekről, amik problémát okoztak neked.

8CyB4 2019.01.23. 20:47:42

@lobaszopiatej: a szocialis aspektus es a kihivasok a magasan funckionalo autizmusnak csak egy faktora. Sokunk kuzd sensor problemakkal ami lehet alul es tulstimulacio is, vagy egyeb genetikai gyengesegekkel ami lehet egyszeru emesztesi problematol kezdve nevesitett szindromakig kb barmi. A strukturalt, elore tudott es szamithato mindenapok aminek a hianya vagy megtorese olyan merteku stresszt es szorongast hozhat ami hetekre lebenithatja az autista individumot csak hab a tortan. Az uj DSMben egyebkent nem is szerepel mar az asperger mint diagnosztikai kategoria hanem ASD van helyette (autism spectrum disorder) es ezen probalnak elhelyezni. Azert kulonboztetik meg, mert a kulonbseg oriasi allisztikus es autista emberek kozott, megha a felszinen csak enyhe zavarok vagy kulonckodes latszik.

mikusz 2019.01.23. 20:48:38

@Almaecet: írd be a gugliba! Szókincs verseny :-)

]{udarauszkasz 2019.01.23. 20:49:29

A nyelvtanulas az nekem is konnyebben ment, mint a csalad tobbi tagjanak. Kisgyerekkoromban az utak, labirintusok erdekeltek, aztan jott a repules. Erdekes modon a kemia annyira nem erdekelt, pedig a molekulaszerkezeteket elsore atlattam, otos is voltam kemiabol, vegig.
A szenzoros erzekeles:
A latasom mukodik egy csoppet maskepp, nem vagyok vak pl. szakkadikus szemmozgas kozben, sot, kepes vagyok folyamatos szakkadikus szemmozgast produkalni, oda-vissza, ami kivulrol ugy nez ki, mintha valami akaratlagos szemtekerezges lenne. Ilyenkor sem vagyok vak, habar ilyenkor nem latok olyan elesen, ugymond mas uzemmodban mukodik a latasom. Ilyenkor pl. meg tudom nezni mozgas kozben a felniket a kocsikon, latom az IC meghajtasu LED-es hatsolampak vibralasat az autokon. Gyerekkoromban csak a TV-k felulrol-lefele pasztazasat szurtam igy ki, illetve a neoncsovek 100 Hertzes gyenguleset-erosodeset, a fahejbarnatol, a hidegfeherig. Helybol a fahejas tejbegriz jutott eszembe errol, valahogy azt a szint azota is a fahejhoz kotom, pedig ennek jo 35 eve mar. (egy harmad evszazad, basszus...)

hmm hmm 2019.01.23. 20:54:57

Általános iskolában, elég régen (kb 25 éve) volt egy osztálytársam (fiú, meg amúgy én is fiú), aki gyakran kicsit fura volt, és cikizésnek is ki volt téve, de többen igyekeztünk mellé állni. Akkoriban még nem világítottak rá ilyen dolgokra... Én meg még kb 3-4 gyerek barátkoztunk vele, és őszintén szólva mindig szívemen is viseltem a sorsát. Utólag nagyon örülök, hogy voltunk páran elfogadóak vele. Ma egyébként diplomás munkája van nyugaton, és sikeres, családja is van. Mostanában tudtam meg, hogy igazából aspergeres. Aztán arra is rájöttem visszagondolva, hogy volt ez az igazából nagyon jó lelkű csodálatos gyerek, akit a legtöbben nem értettek meg, és ez volt az egyetlen hibája. Örülök, hogy most jól megy a sora. Na, talán csak annyit, hogy lehet, hogy azért van ennek a dolognak egyáltalán neve, mert a többi ember önző, álszent, nem elfogadó stb. Mert tényleg igazán jó fej volt, csak kicsit "szerencsétlen" stílusú. Bocsánat ez utóbbi jelzőért, de gondolom értitek, mit akarok írni.

]{udarauszkasz 2019.01.23. 20:55:51

@lobaszopiatej: A humor nalam van, amikor csak ugy jon. Vagy epp nem jon, nem egy gombnyomasra lehivhato valami.
@8CyB4: A tulstimulacio gyerekkoromban a hallasomnal is jelentkezett, ma mar nem, mert egyszeruen mar nem hallok olyan jol. Zajos kornyezetben, visszhangos helyen, sokszor egyartalan nem ertek semmit.
A latas mas teszta: Az eros napsutes, az eros ledes lampak elegge meg tudnak viselni, ma pl. a targoncas rakodaskor biztos furan nezett, mikor eltakart szemmel mentem el mellette, olyan lampai voltak, hogy ha nem a rampan rakodik epp, akkor szerintem a marslakokkal kommunikal veluk eppen.

]{udarauszkasz 2019.01.23. 20:58:22

@hmm hmm: En is nyugaton elek, itt valahogy az ilyesmit jobban elfogadjak, mert itt a privat eletnek, a maganszferanak amugy is nagyobb szerepe van, mint Magyarorszagon.
Nem veletlenul mondja a magyar, hogy az osztrak, a nemet, a sved, a holland milyen zarkozottak, ez ezert van.

Almaecet 2019.01.23. 21:00:29

@mikusz: Az én iskoláim nem rendeztek ilyet :-(.

8CyB4 2019.01.23. 21:08:35

@hmm hmm: Szemelye szerint is jol esett amit irtal es szeretnem megerositeni hogy a legtobbunknek nincs szuksege masra csak egy icipici odafigyelesre es olyan kornyezetre ahol kitudunk mi is bontakozni, de az is hozza tartozik hogy mind kulonbozoek vagyunk es a szemelyisegunk ugyanolyan mertekben diverz mint az NT emberekke. Sot igazabol megfelelo kornyezetben nem is vagyunk igazan masmilyenek.

hmm hmm 2019.01.23. 21:21:48

@8CyB4: Pontosan így látom én is (kívülről). Emellett szerintem nagyon sok ember van, aki kisebb szinten érintett ilyesmiben. Egyszerűen csak kommunikációs problémákkal. Na mindegy, én maradok a maximális elfogadás elve mellett, mindenkivel szemben, bármennyire is ritka elv ez ma... Legjobbakat.

Awenhai 2019.01.23. 23:18:54

Szia, Napi Aspi!

Én csak introvertáltnak tűnök, de bizonyos, hogy akadnak az Aspergerre hajazó tüneteim. Én is szeretném megismerni, hogy hogy látod a világot, mert nagyon érdekes lehet, mégha a te viselkedésedből csak kevéssé lehet más hasonló állapotú személy gondolkodására következtetni. Egyébként szerintem az Asperger-szindróma, és az autizmus nem is betegség, hanem állapot, a napsugaras életben nem fog elmúlni.

Remélem, hogy sokat fogok tőled tanulni, sok sikert a blogíráshoz!

Beer Monster 2019.01.23. 23:57:16

@]{udarauszkasz: Azok a szar LED-ek mindenkinek vibrálnak, annak speciel nem az autizmus az oka, hanem hogy szarok.

dukeekud 2019.01.24. 03:55:24

@lobaszopiatej: "amit tüneteknek leírnak, az bőven normális keretek között van."

Nincs ezekkel az emberekkel gond, de a legjobb szandekkal is, a viselkedesuk feltuno esetleg kirivo, ezert foglalkozik veluk a tudomany. Nehezen ertik meg a kulvilagbol erkezo szocialis jeleket, es maguk sem tudjak ezeket megfeleloen kifejezni. Azert ez okozhat a problemat. Peldaul ha valaki a munkahelyen nem ismeri fol hogy a fonoke epp tombol a duhtol, csapkod vagdos, fennhangon beszel a telefonba, es ebben szituacioban, kedelyes csevegest kezdemenyez vele. Ez megtortent eset. :)) Barkinek 50 meterrol is nyilvanvalo lett volna, hogy most jobb elkerulni a fonoket, de a koleganak 5 meterrol sem volt egyertelmu a szituacio. :))) Egesz egyszeruen nem erzekelte, a mas szamara nyilvanvalot, ez azert tudomanyosan erdekes. Amugy ezt a gyengeseget leszamitva, hetkoznapi, normalis, joszandeku, ep lelkivilagu, megbizhato ember.

$pi$ 2019.01.24. 07:59:01

@kalandfereg: "Az emberek minimum 75%-a egyenlőrét is egyelőre helyett, de én pl. szinte sose érzem, hogy edukálnom kellene emiatt."

1) A kijelentésedet semmit sem bizonyítja, nyilván könnyű ilyen "X százalék" kijelenéseket tenni, de ha nincs ésszerű okod rá, ha nincs bizonyítékod, akkor felesleges.

2) Nem az emberekről úgy általában volt szó, hanem arról, hogy mondhatja -e valaki, hogy jó nyelvérzéke van, ha az anyanyelvének szavait öszekeveri.

3) A mondatodból hiányzik egy ige, egy másik szóra pedig egyszerűen nem jutott eszedbe magyar megfelelő (oktat, kioktat). Ezek után nem hiszem, hogy mérvadó lehet a véleményed arról, hogy kinek van jó nyelvérzéke és kinek nincs.

4) Nincs bajom azzal, aki összekeveri az egyelőre és egyenlőre szavakat. Ha utána azt mondják, hogy ők bizony nyelvzsenik, akkor jelzem, hogy ez valószínűleg tévedés. Nem "edukáltam", hanem érveltem.

szepipiktor 2019.01.24. 08:42:42

@$pi$: Egyszerűen nem érted!
OK, a poszter NEM nyelvzsni.
ÉS????
Most ezzel mit igazoltál?
Ő a speciális problémájáról írt, ha te itt leugatod, akkor nincsenek meg ezek?
Te a mai igazi "együttérző" magyar vagy, aki mindenkire szarik, az utcán átlépi az eleső embereket.
Neked hazudik a szomszéd 80 éves néni, mert azr mondja, nehezen tud járni, de te láttad, hogy tegnap is le tudott mászni kenyérért és órákig mászott vissza az emeletre. Tehát hazudik, tud járni!
Föl sem fogod a poszt lényegét!

$pi$ 2019.01.24. 11:08:22

@szepipiktor: "Egyszerűen nem érted!"

Tökéletesen értem, az érzelmeid alapján írsz.

"OK, a poszter NEM nyelvzsni.
ÉS????
Most ezzel mit igazoltál?"

Azt, amit állítottam.

"Ő a speciális problémájáról írt, ha te itt leugatod, akkor nincsenek meg ezek?"

Nem, nem ugattam le, egyáltalán nem ugattam. Nem vagyok állat, tettem egy állítást, amivel te egyetértesz, de szerinted valamiért mégis egy állat vagyok.

"Te a mai igazi "együttérző" magyar vagy, aki mindenkire szarik, az utcán átlépi az eleső embereket."

Nem, nem vagyok az. Ez persze egy üres sértés volt, tudom, de miért tartasz rosszabbnak magadnál,az nem világos. Én a bloggerre semmi sértőt nem mondtam, te meg gyalázkodsz. Állatnak nevezel, együttárzésre képtelennek...

"Neked hazudik a szomszéd 80 éves néni, mert azr mondja, nehezen tud járni, de te láttad, hogy tegnap is le tudott mászni kenyérért és órákig mászott vissza az emeletre. Tehát hazudik, tud járni!"

Hibás a logikád. Én ilyen buutasáfit soha nem mondanék.

"Föl sem fogod a poszt lényegét!"
Nem írtam semmit a poszt lényegéről, nem tudod, hogy mit tudok felfogni és mit nem. Ez megint csak egy üres sértés.

ymel 2019.01.25. 07:25:37

szia! Jo lenne latni egy felvetelt, amikor pl viccet mondasz, hogy az milyen lehet. Ha nem gond, en orulnek, ha megtalalnal a fecesbukkaken (csak trefas nev) - ymel lba. Koszonom.
Es koszi a blogbejegyzest! Fontosnak tartom

Napi Aspie · http://napiaspie.blog.hu 2019.01.25. 09:28:13

@$pi$: Köszike! :) Amúgy átolvastam, amit írtam - eddig nem volt rá időm, meg minek olvassam magam? :D - és rájöttem, hogy a sok hibám a kapkodás és az elgépelések miatt volt. Mostantól igyekszem odafigyelni, és több időt fordítók a szövegszerkesztésre! :)

Napi Aspie · http://napiaspie.blog.hu 2019.01.25. 09:44:11

@Nyírjeslakó: Köszönöm a hozzászólásod! Értékelem, hogy megosztottad velünk. :) @Almaecet: nekem ált és közép suliban voltak, illetve idegen nyelvből voltam oktv-n (azt hiszem így hívták). De már nem aktuális. :)

Mindenkinek, aki részleteket, több magyarázatot stb kér, igyekszem eleget tenni, az új bejegyzésem majd 3 oldal lett, annyira igyekeztem részletezni mindent! :D Remélem haladok abba az irányba, hogy mindenki számára érthető legyek. :)

Napi Aspie · http://napiaspie.blog.hu 2019.01.25. 09:49:26

napiaspie.blog.hu/2019/01/24/menekulestol_a_lelki_bekeig_985 Esetleg ebben a posztomban talán már megfelelő a részletesség. Mit gondoltok? Még mit kéne részletesebben kifejtenem, hogy érthetőbb legyen mindenki számára? :)

Beer Monster 2019.01.26. 14:41:01

@Napi Aspie: Masnis és normál cipőfűzés? Akkor milyen a normál, ha nem a masnis az?

ymel 2019.01.30. 12:52:42

@Napi Aspie: A szuleidrol meselnel valamit?

Nylul 2019.04.13. 18:30:16

@$pi$: 'Nem az emberekről úgy általában volt szó, hanem arról, hogy mondhatja -e valaki, hogy jó nyelvérzéke van, ha az anyanyelvének szavait öszekeveri.'

Egy hosszú távon berögzült, hibás szóhasználatot a nyelvérzékhez kötni nonsense. Főleg, hogy ezt a hibát a legtöbb embernek csak egyszer kell elmagyarázni, utána már jól használja.

Petőfiről írtam egy dogát sok éve. Bekaptam a karót helyesírásra, holott egy hibám volt - de az legalább következetes: Petőfi helyett Pethőfit írtam mindenhol. Ééés jee, megtanultam!

Na most magyarázd meg, hogy ez hol van összefüggésben a nyelvérzékkel!
süti beállítások módosítása